Preskoči na glavno vsebino
Povejte svoje mnenje
colorized banner
Povejte svoje mnenje o Evropi in njenih politikah

Sodelujte pri oblikovanju evropskih politik – veseli bomo vašega mnenja. V nadaljevanju si oglejte, kako lahko prispevate k oblikovanju naših politik in našemu delu.

Povejte nam, kaj je pomembno za vas!

V žarišču: Javno posvetovanje o pobudah glede okoljsko primerne zasnove in označevanja z energijskimi nalepkami

Več

Javna posvetovanja in povratne informacije (prej „Povejte svoje mnenje“) je enotni portal, na katerem lahko državljani in deležniki izrazijo svoja stališča o pobudah Komisije in prispevajo k procesu odločanja. Komisijo pri pripravi zakonodaje in izvajanju politik EU zanima mnenje državljanov in deležnikov. Javno posvetovanje o integraciji sistemov za zaščito otrok ali povratne informacije v zvezi s pravili EU o pravicah žrtev sta dva primera tovrstnih prispevkov v procesu odločanja.

Državljani in državljanke EU lahko z evropsko državljansko pobudo Evropsko komisijo pozovejo, naj predlaga zakonodajo o temah, ki so v njeni pristojnosti. V okviru pobude je treba zbrati vsaj milijon veljavnih podpisov. Od uvedbe evropske državljanske pobude leta 2012 je bilo začetih več kot 100 pobud, eno od njih pa je podprlo približno 18 milijonov državljanov in državljank EU. Uspešne pobude so vplivale na zakonodajne predloge Komisije o različnih zadevah, kot so dostop do pitne vode ali določitev obveznih ciljev za zmanjšanje uporabe kemičnih pesticidov.

Platforma za državljansko udejstvovanje je namenski prostor za sodelovanje državljank in državljanov v razpravah na evropski ravni o pomembnih pobudah EU, ki zadevajo vse nas. Evropska komisija se želi že v zgodnji fazi seznaniti z mnenji državljanov in državljank pri pripravi novih političnih pobud. Ocenili bomo zamisli in predloge, odzive drugih državljanov in državljank ter to oceno upoštevali pri oblikovanju političnih pobud.