Ugrás a fő tartalomra
Ossza meg velünk véleményét
colorized banner
Mondjon véleményt az Európai Unióról és az uniós szakpolitikákról

Vegyen Ön is tevékenyen részt az európai szakpolitikák alakításában, és ossza meg velünk elképzeléseit, nézeteit! Alább ismertetjük, hogyan járulhat hozzá javaslatokkal és észrevételekkel szakpolitikáink és munkamódszereink alakításához.

Kérjük, adja tudtunkra, mi a fontos az Ön számára!

Milyen új uniós jogszabályokra lenne Ön szerint szükség? Terjessze elő javaslatát, vagy támogassa mások kezdeményezéseit.

Csatlakozzon a vitához: szóljon hozzá Ön is az eszmecserékhez, amelyek mindannyiunkat érintő témákat járnak körül.

Fókuszban: Uniós gyermekrészvételi platform

Bővebben

  • A Nyilvános konzultációk és visszajelzések (korábban „Ossza meg velünk véleményét!”) portálon mind a polgárok, mind az érdekelt felek kifejthetik véleményüket a Bizottság kezdeményezéseiről, és ezáltal hozzájárulhatnak a döntéshozatali folyamathoz. A Bizottság szilárd elhatározása, hogy meghallgatja a polgárok és az érdekelt felek uniós jogszabályokról és szakpolitikákról alkotott véleményét a jogalkotási folyamat és a végrehajtás során. A Gyermekvédelem – rendszerintegráció témájában indított nyilvános konzultáció, illetve az áldozatok jogaira vonatkozó uniós szabályokkal kapcsolatos véleményezési felhívás jó példa arra, hogyan veszi figyelembe a Bizottság a hozzászólásokat a döntéshozatali folyamatban.

  • Az európai polgári kezdeményezés intézménye lehetőséget ad az uniós polgároknak arra, hogy jogszabályjavaslat előterjesztésére kérjék fel az Európai Bizottságot a hatáskörébe tartozó területeken. Ahhoz, hogy a Bizottság elbírálja kezdeményezésüket, a kezdeményezést benyújtó polgároknak legalább egymillió érvényes aláírást kell összegyűjteniük. Az európai polgári kezdeményezés intézményének bevezetése, azaz 2012 óta több mint 100 kezdeményezés indult, és ezeket mintegy 18 millió uniós polgár támogatta aláírásával. A sikeres kezdeményezések befolyást gyakoroltak arra, milyen jogalkotási javaslatokat terjesztett elő a Bizottság. Ez történt például az ivóvízhez való hozzáférés javítására irányuló kezdeményezés esetében, és akkor is, amikor a Bizottság kötelező célértékek meghatározására tett javaslatot a vegyi növényvédő szerek használatának csökkentése érdekében.

  • A Polgári Részvételi Platform teret hivatott adni az uniós polgároknak ahhoz, hogy európai szinten megvitassák azokat az előterjesztés előtt álló fontos uniós javaslatokat, amelyek mindannyiunkat érintenek. A platform nekünk, az Európai Bizottság munkatársainak is rendkívül hasznos, mert lehetővé teszi, hogy megismerjük a polgárok véleményét az új szakpolitikai kezdeményezések kidolgozásának korai szakaszában. A benyújtott ötleteket és javaslatokat, valamint a többi polgár reakcióit kiértékeljük, az értékelés eredményét pedig figyelembe vesszük a szakpolitikai kezdeményezések kidolgozása során.