Osallistu EU-politiikan kehittämiseen jakamalla oma mielipiteesi. Seuraavassa esitellään, kuinka voit ottaa kantaa ja vaikuttaa asioihin.
Kerro, mikä sinulle on tärkeää!

Kerro mielipiteesi EU:n tulevista politiikoista ja olemassa olevien lakien selkeyttämisestä.

Tee tai kannata aloitteita uusiksi EU-säädöksiksi.

Keskustele muiden EU-kansalaisten kanssa kaikkia koskettavista yhteisistä asioista.
Valokeilassa: Kerro mielipiteesi EU:n kestävästä tulevaisuudesta
Kansalaisilta ja sidosryhmiltä pyydetään kannanottoja vuoden 2025 strategiseen ennakointiraporttiin, jonka keskiössä on unionin ja yhteiskuntien pitkän aikavälin kriisinsietokyvyn takaaminen. Kuinka EU voi parhaiten reagoida nykyisiin stressitekijöihin ja mukautua niihin kaikille sukupolville reilulla tavalla?
EU:n kestävään tulevaisuuteen tähtäävän suunnitelman laatimisessa tarvitaan sinunkin ideoitasi. Suunniteltavan vision ytimessä on kysymys nykyisten keskeisten politiikkatoimien sovittamisesta entistä tiiviimmin pitkän aikavälin tavoitteisiin.
Kerro mielipiteesi siitä, kuinka voimme saavuttaa mahdollisimman suuret tavoitetta palvelevat synergiat ja ylittää esteet, joita tavoitteen saavuttamisen tiellä saattaa olla.
Kannanottoja voi esittää 19.3.2025 saakka.

Lue lisää
Julkiset kuulemiset ja kansalaispalaute (aikaisemmalta nimeltään ”Kerro mielipiteesi”) on portaali, jossa kansalaiset ja sidosryhmät voivat esittää näkemyksiään komission aloitteista ja osallistua päätöksentekoprosessiin. Komissio on sitoutunut kuulemaan kansalaisten ja sidosryhmien mielipiteitä EU:n lainsäädännöstä ja EU-politiikasta niiden valmistelu- ja täytäntöönpanovaiheessa. Esimerkkejä kansalaisten ja sidosryhmien osallistumisesta päätöksentekoprosessiin ovat julkinen kuuleminen aiheesta Lastensuojelu – järjestelmien integrointi ja palaute aiheesta Uhrien oikeuksia koskevat EU:n säännöt.
Eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla EU-kansalaiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään EU:n lakiehdotuksia toimivaltansa piiriin kuuluvissa asioissa. Aloitteen tueksi on saatava vähintään miljoona allekirjoitusta. Vuodesta 2012 lähtien eurooppalaisia kansalaisaloitteita on tehty yli 100, ja niitä on allekirjoittanut yhteensä noin 18 miljoonaa EU-kansalaista. Läpi menneiden aloitteiden pohjalta komissio on tehnyt esimerkiksi juomaveden saatavuutta ja torjunta-ainekemikaalien käytön vähentämistä koskevat lakialoitteet.
Kansalaisvaikuttamisfoorumi tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden osallistua koko EU:n tason keskusteluihin kaikkia eurooppalaisia koskettavista tärkeistä kysymyksistä, joiden tiimoilta EU aikoo ehdottaa uutta lainsäädäntöä. Euroopan komissio haluaa kuulla kansalaisten mielipiteitä jo varhaisessa vaiheessa laatiessaan uusia politiikka-aloitteita. Komissio arvioi foorumilla esitettyjä ideoita ja ehdotuksia sekä osallistujien reaktioita muiden kontribuutioihin. Se ottaa arvioinnin tulokset huomioon edetessään politiikka-aloitteidensa muotoilussa.
Lasten osallistumisfoorumi
EU:n lasten osallistumisfoorumi tarjoaa nuorille eurooppalaisille mahdollisuuden vaikuttaa päätöksentekoon EU:ssa. Foorumin on perustanut Euroopan komissio yhteistyössä Euroopan parlamentin ja lasten etuja ajavien kansalaisjärjestöjen kanssa.
Kaikki lapset ja nuoret voivat osallistua verkkokuulemisiin. Jos he liittyvät foorumin jäseniksi, he voivat osallistua myös haastatteluihin ja alakohtaisten fokusryhmien toimintaan, tapaamisiin ja nettikokouksiin. Lapset ja nuoret voivat myös vaikuttaa foorumin toiminnan ohjaukseen ja toteutukseen, verkkosivuston kehittämiseen ja viestintään.
