Direct la conținutul principal
Spuneți ce credeți
colorized banner
Spuneți ce credeți despre Europa și politicile sale

Influențați politicile și normele europene și transmiteți-ne opiniile dumneavoastră. Iată câteva modalități prin care puteți face acest lucru.

Spuneți-ne ce este important pentru dumneavoastră!

În prim-plan: Consultare publică privind inițiativele în materie de proiectare ecologică și etichetare energetică

Informații suplimentare

Portalul Consultări publice și Observații (fostul site „Exprimați-vă părerea”) vă permite, în calitate de cetățean sau de parte interesată, să spuneți ce credeți despre inițiativele Comisiei și să contribuiți astfel la procesul decizional. Comisia are nevoie de părerile dumneavoastră cu privire la legislația și politicile UE, atât în faza de elaborare, cât și în cea de aplicare. Exemple de contribuții la procesul decizional: consultarea publică Protecția copilului – integrarea sistemelor sau observațiile formulate cu privire la Normele UE privind drepturile victimelor.

Utilizând Inițiativa cetățenească europeană, cetățenii UE îi pot solicita Comisiei Europene să propună acte legislative pe teme care intră în sfera sa de competență. O inițiativă trebuie să obțină cel puțin un milion de semnături valabile. De la introducerea acestui instrument democratic în 2012, au fost lansate peste 100 de inițiative, iar aproximativ 18 milioane de cetățeni ai UE au sprijinit o inițiativă. Inițiativele reușite au influențat propunerile legislative ale Comisiei în domenii precum accesul la apă potabilă sau stabilirea unor obiective obligatorii pentru reducerea utilizării pesticidelor chimice.

Platforma de implicare civică este un spațiu dedicat în care cetățenii se pot implica în discuțiile paneuropene cu privire la viitoarele propuneri importante ale UE care ne afectează pe toți. Atunci când elaborăm inițiative strategice, pentru noi, cei care lucrăm la Comisia Europeană, este important să aflăm părerea cetățenilor încă de la început. Vom evalua diferitele idei și propuneri prezentate și reacțiile celorlalți cetățeni. Apoi, vom integra rezultatele evaluării în formularea efectivă a inițiativelor strategice respective.