Influențați politicile și normele europene și transmiteți-ne opiniile dumneavoastră. Iată câteva modalități prin care puteți face acest lucru.
Spuneți-ne ce este important pentru dumneavoastră!
Spuneți-vă părerea despre politicile în curs de elaborare și sugerați modalități de simplificare a legislației în vigoare.
Propuneți sau susțineți idei de noi norme europene.
Intrați într-un grup de dezbatere și discutați cu alți cetățeni despre teme de interes pentru noi toți.
În prim-plan: Evaluarea Directivei privind ascensoarele
În 2024-2025, evaluăm Directiva privind ascensoarele. Astfel, vom stabili dacă aceasta este în continuare adecvată scopului din punctul de vedere al celor care produc, întrețin sau utilizează ascensoare.
În funcție de concluziile evaluării, Comisia va decide dacă directiva trebuie revizuită pentru a-și îndeplini obiectivele.
Principalele obiective care stau la baza normelor și standardelor UE privind ascensoarele sunt siguranța și liberul schimb pe piața unică a UE. Ascensoarele oferă un mijloc esențial de acces confortabil și sigur la diferite etaje ale clădirilor. Întrucât sporesc accesibilitatea clădirilor, fie ele vechi sau noi, ascensoarele înseamnă mai multă incluziune. Instalarea de ascensoare susține integrarea socială a persoanelor cu nevoi speciale și cu mobilitate redusă.
Comisia ar dori să afle ce credeți dumneavoastră despre acest subiect. Cererea de contribuții este deschisă până pe 13 februarie 2025.
Informații suplimentare
Portalul Consultări publice și Observații (fostul site „Exprimați-vă părerea”) vă permite, în calitate de cetățean sau de parte interesată, să spuneți ce credeți despre inițiativele Comisiei și să contribuiți astfel la procesul decizional. Comisia are nevoie de părerile dumneavoastră cu privire la legislația și politicile UE, atât în faza de elaborare, cât și în cea de aplicare. Exemple de contribuții la procesul decizional: consultarea publică Protecția copilului – integrarea sistemelor sau observațiile formulate cu privire la Normele UE privind drepturile victimelor.
Utilizând Inițiativa cetățenească europeană, cetățenii UE îi pot solicita Comisiei Europene să propună acte legislative pe teme care intră în sfera sa de competență. O inițiativă trebuie să obțină cel puțin un milion de semnături valabile. De la introducerea acestui instrument democratic în 2012, au fost lansate peste 100 de inițiative, iar aproximativ 18 milioane de cetățeni ai UE au sprijinit o inițiativă. Inițiativele reușite au influențat propunerile legislative ale Comisiei în domenii precum accesul la apă potabilă sau stabilirea unor obiective obligatorii pentru reducerea utilizării pesticidelor chimice.
Platforma de implicare civică este un spațiu dedicat în care cetățenii se pot implica în discuțiile paneuropene cu privire la viitoarele propuneri importante ale UE care ne afectează pe toți. Atunci când elaborăm inițiative strategice, pentru noi, cei care lucrăm la Comisia Europeană, este important să aflăm părerea cetățenilor încă de la început. Vom evalua diferitele idei și propuneri prezentate și reacțiile celorlalți cetățeni. Apoi, vom integra rezultatele evaluării în formularea efectivă a inițiativelor strategice respective.
Platforma UE de participare a copiilor
Platforma UE de participare a copiilor este un spațiu de dialog cu cei mai tineri cetățeni ai UE, care le permite acestora să-și facă auzită vocea în procesul de elaborare a politicilor la nivelul UE. A fost înființată de Comisia Europeană în cooperare cu Parlamentul European și cu organizațiile societății civile.
Toți minorii din UE pot participa la consultări online. Dacă devin membri ai platformei, pot participa și la interviuri, grupuri tematice, reuniuni online și offline. De asemenea, au un cuvânt de spus în legătură cu direcția pe care o urmează activitățile platformei și cu implementarea lor, cu cocrearea site-ului platformei și cu alte aspecte comunicaționale.