Συμμετέχετε ενεργά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και μοιραστείτε τις απόψεις σας μαζί μας. Βρείτε παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμβάλετε στις συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές μας και τους τρόπους με τους οποίους εργαζόμαστε.
Πείτε μας τι είναι σημαντικό για σας!

Πείτε τη γνώμη σας για τις επικείμενες πολιτικές της ΕΕ και για την απλούστευση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Πρόταση ή υποστήριξη ιδεών για νέους κανόνες της ΕΕ.

Πάρτε μέρος στη συζήτηση και συνεργαστείτε με άλλους πολίτες για θέματα που μας αφορούν όλους.
Στο προσκήνιο: Μαζί σχεδιάζουμε τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ
Το 2025 η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2027 και για την επόμενη γενιά δημοσιονομικών προγραμμάτων.
Όπως ανακοινώθηκε στις πολιτικές κατευθύνσεις της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή εργάζεται για έναν στοχευμένο, απλούστερο και πιο αποτελεσματικό προϋπολογισμό της ΕΕ που αντικατοπτρίζει τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, με τη φιλοδοξία να καταστεί «Επιτροπή επενδύσεων».
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ ωφελεί όλες και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον του. Γι’ αυτό τον λόγο, η Επιτροπή δρομολογεί επτά δημόσιες διαβουλεύσεις με τις οποίες καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ και τις πολιτικές που θα πρέπει να υποστηρίζει. Οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν έως τις 7 Μαΐου 2025.

Περισσότερες πληροφορίες
Ο ιστότοπος Δημόσιες διαβουλεύσεις και σχόλια (παλαιότερα γνωστός ως «Πείτε την άποψή σας») είναι μια ενιαία πύλη στην οποία οι πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να διατυπώνουν τις απόψεις τους σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής και να συμβάλλουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Επιτροπή δεσμεύεται να ακούσει τις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά την εφαρμογή τους. Η δημόσια διαβούλευση για τα Παιδιά — Ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας ή τα σχόλια σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων αποτέλεσαν παραδείγματα τέτοιων συνεισφορών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Μια πρωτοβουλία πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έγκυρες υπογραφές. Από τη θέσπιση της πύλης το 2012, έχουν δρομολογηθεί περισσότερες από 100 πρωτοβουλίες και περίπου 18 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν υποστηρίξει κάποια πρωτοβουλία. Οι επιτυχείς πρωτοβουλίες επηρέασαν τις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής σε θέματα όπως η πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή ο καθορισμός υποχρεωτικών στόχων για τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων.
Η πλατφόρμα για τη συμμετοχή των πολιτών λειτουργεί ως ειδικός χώρος για τη συμμετοχή των πολιτών σε συζητήσεις ευρωπαϊκού επιπέδου σχετικά με σημαντικές επικείμενες προτάσεις της ΕΕ που μας επηρεάζουν όλους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, επιθυμεί να μαθαίνει τις απόψεις των πολιτών σε πρώιμο στάδιο κατά την εκπόνηση νέων πρωτοβουλιών πολιτικής. Θα αξιολογεί τις ιδέες και τις προτάσεις που υποβάλλονται, καθώς και τις αντιδράσεις άλλων πολιτών, και θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την αξιολόγηση αυτή κατά την κατάρτιση των πρωτοβουλιών πολιτικής.
Η πλατφόρμα της ΕΕ για τη συμμετοχή των παιδιών
Η πλατφόρμα της ΕΕ για τη συμμετοχή των παιδιών είναι ένας χώρος διαλόγου με τους νεαρούς πολίτες της ΕΕ, ώστε να ακουστεί η άποψή τους κατά τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Όλα τα παιδιά της ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικτυακές διαβουλεύσεις και, αφού γίνουν μέλη, σε συνεντεύξεις, ομάδες εστίασης, διαδικτυακές και μη διαδικτυακές συνεδριάσεις. Επιπλέον, έχουν λόγο σχετικά με την κατεύθυνση και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων της πλατφόρμας, τη συνδημιουργία του ιστοτόπου και τις επικοινωνιακές πτυχές.
